Povežimo se

Projekti

VETER V LASEH – SLOVENJ GRADEC, MESTO GLASNIK MIRU

Regijska pisarna OKS-ZŠZ za Koroško v programu dela vsako leto načrtuje nove izzive in aktivnosti, s katerimi spodbuja gibanje in vključevanje posameznikov v različne programe športa. VETER V LASEH – s športom proti drogi sicer ni nekaj novega, je projekt Športne unije Slovenije, in je bil v Slovenj Gradcu že izpeljan, a v veliko manjšem obsegu. Cilj je bil aktivirati čim večjo množico mladih h gibanju, druženju, konstruktivnemu preživljanju prostega časa in odvračanju od rizičnih vedenj. Da bi se dotaknili čim več mladih je Regijska pisarna že v juniju skupaj s Centrom za krepitev zdravja Koroške ter Prvo in Drugo osnovno šolo načrtovala dogodek, v katerega bo čim širše vpeta celotna lokalna skupnost, ne le otroke ampak tudi njihovi starše in ostali zainteresirane.

Veter v laseh je bil načrtovan za 22.9., a nam je prireditev takrat preprečilo slabo vreme. Le-to nam je bilo veliko bolj naklonjeno že naslednjo soboto, 29.9.2018, ko je nas pričakal topel in sončen jesenski dan. 

Učencem Prve in Druge OŠ so se pridružili tudi učenci 5. 6. in 9. razreda OŠ Podgorje.  Enodnevnega dogodka se je tako udeležilo približno 1200 otrok, ki so ‘zavzeli’ prav vse športne površine in objekte v našem mestu, in ker teh ni bilo dovolj smo ta dan za namene gibanja uporabili še kakšen travnik, park ali ulico.

Otroci in mladostniki so bili aktivno vključeni v različne športne igre: preskakovali so ovire, skakali v daljino, metali vortexe, odbijali in zabijali žoge, ciljali na koše in gole, podirali keglje, lovili ravnotežje na rolki in slackline-u in plesali. Preizkusili so se v športih z loparji, v orientaciji, pravljični jogi, taborništvu. Nekateri so se sprehodili po Luštni poti, drugi so odšli na zahtevnejše pohode na Rahtel in Kremžarico.

Veter v laseh je soustvarjalo 21 športnih društev in klubov, ki tudi sicer tekom celega leta za otroke in mladostnike izvajajo športne programe prostočasne dejavnosti z namenom spodbujanja gibanja, konstruktivnega preživljanja prostega časa in druženja.

Nepogrešljivo je bilo tudi sodelovanje Centra za krepitev zdravja. Fizioterapevtka je otroke vodila skozi delavnico ‘gibanje in zdravje’. Diplomirane medicinske sestre so sedmošolcem predstavile tehnike sproščanja in gio vaje, psihologinja pa delavnico o ‘čuječnosti’. Šestošolci so se pogovarjali o odraščanju.

Za starše in zunanje obiskovalce sta se izvedli dve aktivnosti: Predavanje Maje Pajek, prof.: Pomen telesne dejavnosti ter prehrane za celostni razvoj otroka in mladostnika, ter delavnica o zdravi hrbtenici, ki ji je izvajala kineziologinja Nina Petkovšek. Obenem so imeli vsi obiskovalci tudi možnost spoznati ponudbo prostočasnih dejavnosti v Mestni občini Slovenj Gradec.

Dan je minil v sproščenem in razigranem vzdušju. Zadovoljstvo staršev, učiteljev in otrok ter njihova vnema ob gibanju so dokaz, da otroci gibanje potrebujejo in da jim moramo v regijskem okolju zagotoviti kvalitetne športne programe in primerne športne objekte.

ŠPORTNA ZVEZA SLOVENJ GRADEC

Kopališka ulica 27
2380 SLOVENJ GRADEC

T: 02 8838180
F: 02 8838181
E: info@sportnazvezasg.si
W: http://www.sportnazvezasg.si
DŠT: 98068288
MŠT: 5047153000

Kje smo?

Več v Projekti