Povežimo se

Domača stran

Slovenjgraški atleti in plezalci so se udeležili Mednarodnih iger otrok v Coventry-u in dosegli odlične rezultate.

YOUTH IS OUR FUTURE FOR SOCIETY AND SPORT ALIKE

Mladi so prihodnost družbe in športa je bil slogan 54. Mednarodnih iger otrok, ki so potekale v angleškem Coventryju od 11. do 16. avgusta. Na igrah so sodelovali športniki in športnice iz 73-ih mest, 31-ih držav in 5-ih celin. Med njimi pa tudi mladi Slovenjgradčani. Mestno občino Slovenj Gradec so zastopali  atleti (Raj Ema Pika, Grešovnik Uma, Čiunik Val, Plevnik Matija, Štruc Tomi, Barbič Lottie, Kormanšek Neja in Svečko Hana) in plezalci (Gostečnik Hana, Kac Matija, Trošt Matevž in Sedeljšak Zoja). Spremljala sta jih trenerja Uroš Verhovnik (Atletski klub Slovenj Gradec) in Peter Jeromel (Alpinistični klub Slovenj Gradec) ter vodja odprave Mojca Verhovnik (predsednica Športne Zveze Slovenj Gradec).

Tako v tekmovalnem kot v vseh ostalih vidikih so bile igre izjemna izkušnja. Naša najuspešnejša tekmovalka je bila Zoja Sedeljšak, ki je v plezanju osvojila kar tri medalje – zlato v balvanih, srebrno v hitrostnem in bronasto v  težavnostnem plezanju. Izjemen rezultat je zabeležila Ema Pika Raj, ki se je uvrstila v finale teka na 800m in zasedla odlično 5.mesto z izjemnim časom 2:22,80 in osebnim rekordom. Hana Glasenčnik se je uvrstila v finale v balvanskem plezanju. Matija Plevnik pa je z časom 12.70s le za 3 stotinke zgrešil uvrstitev v polfinale teka na 100m. Čestitke si seveda zaslužijo vsi predstavniki našega mesta, saj so dali vse od sebe.

Poleg tekmovalnih izkušenj v mednarodnem merilu, je prav za vsakega udeleženca neprecenljivo tudi druženje z vrstniki z vsega sveta, spoznavanje novih kultur, obisk tuje države. Večji del naše ekipe se je peljal prvič z letalom, kar je bilo tudi posebno doživetje.

Poleg plezanja in atletike so bili na programu letošnji iger tudi košarka 3×3 in nogomet, ter plavanje, namizni tenis in tenis. Posebnost letošnjih iger je tudi ta, da so bile prve inkluzivne igre, na njih so namreč sodelovali tudi mladi invalidi.

Mednarodne igre otrok so sicer namenjene mladim v starosti od 12 do 15 let, preko 1500 se jih je zbralo v Coventryju.

Igre potekajo na različnih koncih sveta, tako predstavljajo za mlade tudi priložnost za spoznavanje tujih držav kultur. Na zadnje so igre potekale leta 2019 v Ufi (Rusija), sledila je dve letna prekinitev zaradi epidemije z Covidom.

Prve igre pa so potekale v Sloveniji v Celju leta 1968, njihov pobudnik je bil Metod Klemenc, športni pedagog, ki je želel s povezovanjem in druženjem preko športa razvijati prijateljstvo med mladimi različnih kultur, narodnosti, ras in ver. V Celju je sodelovalo 9 mest, glede na število mest, ki so vključena danes je želja pobudnika iger uresničena.

ŠPORTNA ZVEZA SLOVENJ GRADEC

Kopališka ulica 27
2380 SLOVENJ GRADEC

T: 02 8838180
F: 02 8838181
E: info@sportnazvezasg.si
W: http://www.sportnazvezasg.si
DŠT: 98068288
MŠT: 5047153000

Kje smo?

Več v Domača stran