Povežimo se

Domača stran

Potovanje Slovenske bakle po vseh 12 Koroških občinah

V zadnjo regijo na popotovanju po Sloveniji pred prihajajočimi olimpijskimi igrami je bakla dobesedno prismučala. Obisk Koroške je namreč trasirala na smučarski skakalnici v Mislinji, pot pa nadaljevala še v občinah Slovenj Gradec, Ribnica na Pohorju in Podvelka.

Že pred uradnim delom obiska v občini Mislinja je sicer bakla pokukala v Hudo luknjo, kamor sta se z njo iz Medvedje jame do platoja v Hudi luknji spustila jamarja Patricija Oštir in Den Vrhovnik. Zatem je baklo po spustu na izteku velike skakalnice v Mislinji prevzela skakalna reprezentantka Jerneja Brecl, ki jo je predala županu Bojanu Borovniku in začel se je tek proti središču Mislinje. Na poti do igrišča ob OŠ Mislinja so nato tekli člani, mladinci in pionirji vseh mogočih mislinjskih društev in športov, nosilcev je bilo več kot 40. Na cilju je nato zbrane nagovoril župan Bojan Borovnik, nastopili so še malčki iz Vrtca Mislinja, pevka Iza Vovk in harmonikaš Urh Martinerc Ješovnik.

Prihod bakle v Slovenj Gradec, mesto s častnim nazivom Glasnik miru OZN, je bil spektakularen. V bližino Glavnega trga jo je namreč z motornim padalom izpod redkih oblakov spustil Bojan Gaberšek, svetovni rekorder v preletu z jadralnim padalom. Bakla je pristala pri tovarni Adient, na Glavni trg pa jo je prinesla prva nosilka, 87-letna Kazimira Lužnik, legendarna slovenska tekačica, ki je še vedno aktivna pri vsakodnevnem nabiranju kilometrov. Legendarna maratonka se je pridružila govorcem, predsedniku OKS-ZŠZ Bogdanu Gabrovcu, ki je imel kratek nagovor, saj se mu je že mudila na letalo proti Tokiu, ter podžupanja Martina Šisernik in predsednica ŠZ Slovenj Gradec Mojca Verhovnik. Nato so po mestnem središču kar precej kilometrov nabrali številni domači športniki, predstavniki klubov in društev, pa konjeniki, zdravstveni delavci bližnje bolnišnice in uporabniki Varstveno-delovnega centra Slovenj Gradec. Pisana druščina, ki ji je domača športna zveza namenila tudi litre limonade, je na trgu vztrajala kar debelo uro.

Naslednja obiskana občina je bila na drugi strani Koroške, do Ribnice na Pohorju je bila namreč skoraj ura vožnje. Začetek je bil za baklino karavano tresoč, saj se je po makadamski cesti, dodobra utrujeni od minulih padavin in hudournikov, povzpela vse do Ribniške koče, s 1505 m/nmv najvišje ležeče planinske postojanke na Pohorju. Od tam so jo proti Ribnici v dolino mimo smučišča ponesli domači planinci, športniki, člani turističnega društva in brigadirji, na travniku pri restavraciji Ribnica na Pohorju pa jo je sprejel župan Srečko Geč, ki je pozdravil navzoče in jih po obveznem fotografiranju z baklo tudi povabil na prigrizek.

Zadnja obiskana sredina občina na Koroškem je bila Podvelka. V objemu Kozjaka in Pohorja se je predstavilo več kot 30 tekačev, ki so si na kratkih razdaljah predajali baklo in z njo pritekli do telovadnice v Breznu. Tam so si nosilci razdelili zapestnice jeklene volje, se še fotografirali, seveda tudi prisluhnili svojemu županu Antonu Kovšetu ter se dobre volje razšli. Bakla si je vmes še ogledala novo in nadvse funkcionalno telovadnico, eno zadnjih pomembnih pridobitev občine Podvelka.

Jutri slovenska bakla nadaljuje turnejo po Koroški, obiskala bo namreč občine Radlje ob Dravi, Vuzenica, Muta in Dravograd.

Po Dravi s čolnom in splavom

Predzadnji dan popotovanja bakle po slovenskih občinah je bil čudovit, štiri občine na Koroškem so jekleno-leseni plamenici, izdelku Skupine SIJ, pripravile prisrčne sprejeme in barvite teke, bakla pa se je tudi popeljala po gladini Drave. Začeli smo v Radljah ob Dravi, nadaljevali v Vuzenici in Muti, končali pa v Dravogradu.

Že zjutraj so baklo pred gasilskim domom v Radljah sprejeli predstavniki občine, z njo pa so v spremstvu varovancev VDC Radlje ob Dravi tekli do stadiona. Vmes so baklo pozdravili najmlajši z zastavicami, navdušeni nad olimpijskimi igrami, ob prihodu na stadion pa sta za uvod iz inštrumentov Glasbene šole Radlje zadoneli olimpijska in slovenska himna. Nato so bili med nosilci predstavniki domačega športnega društva, atletskega kluba, akademije Katana, plezalnega kluba, kegljaškega društva in tudi »nešportni« tekači kot na primer prostovoljni gasilci, policisti, predstavniki občine, glasbene ter osnovne šole Radlje. Zaključek in slovo od občine Radlje ob Dravi je potekal pri dvorcu Mahrenberg, čudoviti stavbi iz 15. stoletja.

Pri mostu čez Dravo je nato prihod bakle v občino Vuzenica pozdravil župan Franjo Golob in z njo stekel do osrednjega prizorišča, športnega parka pri osnovni šoli. Tam se je najprej predstavil mladi harmonikar Matevž Glasenčnik, nato pa je bakla spoznala Vuzenico – z nosilci je tekla po ulicah, tudi tik ob Dravi. Ponesli so jo mladi smučarji, plesalci, nogometaši, balinarji, malčki iz vrtca, častni občan Miran Kus in častna občanka Danica Krajnc, za zaključek pa so za baklo poprijeli tudi otroci iz počitniškega varstva. Prenos bakle v sosednjo občino Muta je bila osvežilen, saj se je plamenica na robu Vuzenice pod mostom vkrcala na čoln in gostitelji so jo prenesli na drugi breg Drave, kjer je že občina Muta.

Tam so jo na breg prinesli prostovoljni gasilci Mute, ki so jo pri bližnjem igrišču predali predsedniku Športne zveze Muta Sašu Pavliču. Nato je bakla spoznala še Muto, naselje, ki je omenjeno že v 12. stoletju. Pravzaprav je spoznala obe Muti, tako Spodnjo kot Zgornjo Muto, zaključek pa je bil v Gortini, kjer se je bakla znova vrnila tik ob Dravo. Tam so jo pričakali Koroški splavarji, ki imajo imenitno turistično ponudbo ob svoji široki reki. Bakla se je za nekaj minut vkrcala na splav, zraven so ji domači godci zaigrali in zapeli ter jo povabili, naj se v času, ko bo manj zasedena, oglasi pri njih, da jo popeljejo na nekajurno raziskovanje Drave in okolice.

Za konec predzadnjega dne se je slovenska bakla povzpela do dvorca Bukovje na robu Dravograda, kjer jo je sprejela županja Marijana Cigala. Po obeh bregovih Drave v Dravogradu je nato bakla pretekla slaba dva kilometra in se ustalila ob atletski stezi stadiona Dravograd. Nesli so jo dravograjski košarkarji, nogometaši, judoisti, planinci, odbojkarji, upokojenci, vzgojiteljice … pestra paleta ponosnih koroških prijateljev znanilke prihajajočih olimpijskih iger. Tudi tu ni manjkala harmonika, meh je namreč raztegnila Alina Mrak, županja Marijana Cigala pa jo je za konec predala še častnemu občanu, slikarju Srečku Frühaufu.

Slovenska bakla jutri zaključuje svojo misijo popotovanja po vseh slovenskih občinah, saj se v Tokiu začenjajo olimpijske igre in bakline promocijske turneje bo tako konec. Njen zaključek bo tam, kjer je je pred tremi meseci tudi rodila, torej na Ravnah na Koroškem, še prej pa bo obiskala zadnje tri občine v regiji – Prevalje, Mežico in Črno na Koroškem.

Misija izpolnjena, bakla je na cilju!

Imamo to! Imamo to baklo! Imamo jo na cilju! Po 82 dneh, po več kot 7 tisoč pretečenih kilometrih in po 9330 uradnih nosilcih bakle, »neuradnih« (spremljevalcih, otrok, naključnih tekačih) pa še vsaj enkrat toliko, je bakla končala svoje poslanstvo. Zadnji dan je obiskala še štiri občine, in sicer Prevalje, Mežico, Črno na Koroškem ter Ravne na Koroškem.

Prvi nosilec zadnjega dne je bil odlični mladi kolesar Teo Pečnik, ki je izpred gostišča Brančurnik, kjer je bakla tudi zadnjič prenočila, pedala pognal do klopi Bralne značke sredi Prevalj. Tam jo je zgrabil priznani mladinski pisatelj Primož Suhodolčan, tudi avtor »športnih« uspešnic Košarkar naj bo! In Kolesar naj bo!, iz njegovih rok pa je bakla romala do dr. Matica Tasiča, župana Prevalj, ki jo je sprejel na stadionu Ugasle peči. Nato so prevaljski športniki prispevali svoj delež k baklini kilometrini, po atletski stezi so tekli nogometaši, košarkarji, smučarski skakalci, odbojkarji, plavalci, pa gasilci, predstavniki Karitasa, prostovoljka leta Terezija Vivod, dobitnik dveh kolajn s specialne olimpijade Gregor Juh in gluhoslepa plezalka Tanja Glušič.

Bakla se je odpeljala proti toku Meže višje v dolino do Mežice. Tudi v tem rudarskem mestu so gostitelji za prizorišče teka izbrali stadion, na katerem je naprej spregovoril župan Dušan Krebel, sledilo pa je deset krogov z nosilci iz različnih športnih panog, ki so imeli ob sebi mlajše nadobudneže. Zadnji se je predaji pridružil Srečko Gole, bolj znan kot kralj Matjaž. Četudi po legendi »pravi« kralj Matjaž spi v podzemlju Pece in se bo zbudil šele, ko se mu bo brada devetkrat ovila okoli mize, je bil naš tokratni dobri bradati mož še kako živ in živahen. Baklo je odpeljal do Glančnikovega rova nad Mežico, kjer je vhod v podzemni rov, namenil pa ji je nekaj vzpodbodnih besed, ki jih je bakla prenesla našim športnikom v Tokio.

Kar dramatično pa je bilo ob obisku predzadnje občine na popotovanju slovenske bakle. Nad Črno na Koroškem, kjer kar mrgoli (zimskih) olimpijcev, se je sprva utrgal oblak, lilo je kot iz škafa, začetek gostovanja bakle pa je bil visoko na Navrškem vrhu nad Črno, kjer je štart najdaljšega zipline v Sloveniji – Olimpline. Nekdanji smučar Aleš Gorza je po jeklenici ponesel plamenico, v dolino pa so jo s postankom zaradi naliva pripeljali domači gorski kolesarji. Sledilo je nekaj predaj do stadiona NK Peca, med nosilci sta bila denimo tudi Danilo Pudgar, nekdanji smučarski skakalec in trener, ter priznana motivatorka Marjetka Čas. Zatem so občinski gostitelji bakli pripravili dolg sprejem s kulturnim programom na stadionu, tudi tu je deževalo kot iz škafa. A dež ni oviral prisotnih z jekleno voljo, med katerimi je bila tudi županja mag. Romana Lesjak, ki je s Pudgarjem v močnem dežju celo zaplesala. Obisk v Črni je baklina karavana zaključila s fotografiranjem pri tabli z imenom te najbolj športne slovenske vasi.

Zaključek dneva, tedna, meseca in prve kariere slovenske bakle je bil na Ravnah na Koroškem, torej tam, kjer se je bakla v jeklarni SIJ Metal pred tremi meseci tudi simbolično rodila. Potem ko so že zjutraj z baklo znotraj kompleksa jeklarne tekli zaposleni Skupine SIJ, sponzorja OKS-ZŠZ, so popoldne pred vhodom v SIJ Metal navzoči znova lahko spremljali baklo. Zanjo je vnovič poprijela ambasadorka projekta Slovenska bakla Urška Žolnir Jugovar, ki je imela ob sebi ravenskega župana dr. Tomaža Rožena in mlade domače judoiste ter plavalce. Skupaj so tekli do bazena, kjer jih je sprejela Tjaša Oder, skupaj pa je živahna karavana pritekla do stadiona, kjer je sledil bogat tekaški in kulturni program. Tekli so mnogi koroški športniki, tudi olimpijci Damir Dugonjič, Mojca Sagmeister, Mirko Bauče, Tjaša Oder in Štefan Robač, prvi koroški športnik, udeleženec OI (leta 1956 v Cortini v smučarskem teku), ki bo pojutrišnjem dopolnil 90 let! Tekli so tudi paralimpijci, predvsem nekdanje reprezentantke v sedeči odbojki, ter seveda vsi predstavniki ravenskih športnih klubov in društev. Za konec so mladi sredi stadiona pripravili pet živih olimpijskih krogov in bakla se je s svojo ambasadorko Urško Žolnir Jugovar odpeljala s stadiona neznano kam. Kdaj in kje se bo ustavila, zaenkrat še ni znano, a verjamemo, da na nove podvige slovenske bakle ne bo treba čakati celo večnost. Morda le leto, dve ali tri …

ŠPORTNA ZVEZA SLOVENJ GRADEC

Kopališka ulica 27
2380 SLOVENJ GRADEC

T: 02 8838180
F: 02 8838181
E: info@sportnazvezasg.si
W: http://www.sportnazvezasg.si
DŠT: 98068288
MŠT: 5047153000

Kje smo?

Več v Domača stran